klantenvertellentpom 9,2 hele ster hele ster hele ster hele ster halve ster 144 REVIEWS
Ontvang nu je gratis groeiscan!
  • Full-service marketing bureau sinds 2008
  • Premier partner Google & Facebook partner
  • Fonk 150 best agencies 2022 & 2024
  • Partner in groei, samen succesvoller

Wat is een noindex tag? 

Een noindex tag is een metatag die je gebruikt om zoekmachines te laten weten dat je webpagina niet geïndexeerd hoeft te worden. Dit klinkt misschien onlogisch, want in principe wil je juist dat je website zo goed mogelijk vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Toch is dit niet bij alle pagina's van je website het geval. Denk hierbij aan bedankpagina's waar bezoekers op terechtkomen na het invullen van een contactformulier. Hoe zo'n noindex tag eruitziet, wanneer je hem gebruikt en hoe je hem instelt, leggen we uit in dit artikel.

Hoe ziet een noindex tag eruit? 

Een noindex tag wordt geplaatst in de headsectie van de broncode van de website. Dat ziet er als volgt uit: 

noindex tag

Wil je weten of een pagina een noindex tag heeft? Bekijk dan de broncode van de pagina en zoek naar bovenstaande regel. Kun je het niet vinden? Dan staat er hoogstwaarschijnlijk geen noindex tag op de pagina. Vind je het wel? Dan weet je genoeg. Daarnaast zijn er verschillende SEO-tools die je meteen een antwoord geven op deze vraag. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld de tool van Ahrefs:

Hier zie je meteen dat de pagina een noindex tag heeft:

noindex ahrefs

Hiernaast zijn er nog andere handige websites waarop je per pagina kan checken of er een noindex tag op staat:  

Wanneer gebruik je een noindex tag?

Een noindex tag gebruik je als een pagina niet vindbaar moet zijn in de zoekmachines, bijvoorbeeld als deze niet van toegevoegde waarde is voor de bezoeker. Naast bedankpagina's, heb je bijvoorbeeld ook specifieke landingspagina's die speciaal voor bepaalde campagnes gemaakt zijn. Op zulke pagina's dien je alleen te landen na het zien van een advertentie of een e-mail en zijn dus niet relevant om op te landen via de zoekmachines. Een ander voorbeeld is een testomgeving van een nieuwe website die je aan het bouwen bent. Hier wil je natuurlijk nog geen bezoekers op ontvangen. Door middel van de noindex tag zorg je er dus voor dat zoekers de pagina niet tegenkomen in de zoekmachine.

Noindex tag instellen 

Een noindex tag instellen kan op verschillende manieren. Gebruik je Wordpress als CMS? Dan zijn hier plugins voor, zoals Yoast en Rank Math. Via Yoast kun je onder 'Geavanceerd' de noindex optie aanvinken op de pagina die je wilt uitsluiten in de zoekmachines. Heb je een ander CMS? Vrijwel altijd is er wel een optie om een pagina op een eenvoudige manier op noindex te zetten.

Noindex tag of robots.txt? 

Een andere manier om een pagina weg te houden uit zoekmachines is door de URL toe te voegen aan de robots.txt met een disallow regel. Maar wat is precies het verschil? En wanneer gebruik je welke manier? 

Het verschil: met een noindex tag geef je aan dat een pagina niet geïndexeerd mag worden en met een disallow via de robots.txt geef je aan dat een pagina niet gecrawld mag worden. Bij een noindex tag wordt de pagina dan wel gecrawld en beoordeeld, maar niet meegenomen in de indexering. Bij een disallow regel sluit je de pagina voor alles uit; hij wordt dus ook niet gecrawld. Dit kan er echter wel voor zorgen dat Google de noindex tag niet ziet en de pagina juist wel geïndexeerd wordt.

Is dit allemaal iets te technisch voor je en wil je graag geadviseerd worden over wat het beste is voor jouw website of webshop? Neem dan gerust contact met ons, onze SEO-specialisten helpen je graag! 

Contact opnemen

 

portret rose anne klein
Auteur: Rose-Anne Moorman
SEO SPECIALIST
rose-anne@triplepro.nl

Wil jij meer omzet,
naams­bekendheid en klanten?

 

Gratis groeiscan

 

contact